Kaksi vuotta Huoltoreittiä

Huoltoreitti blogi täyttää tänään 24.2.2021 kaksi vuotta. Tässä artikkelissa luodaan katsaus menneeseen vuoteen ja mietitään tulevia.

Koronan vuosi

Viimeisen vuoden aikana korona on hallinnut maailmaa. Lautapelaamisessa pelikerhot ja -tapahtumat menivät tauolle, eikä tilanne ole normalisoitunut tätä kirjoittaessa. Blogin kannalta tämä tarkoitti sitä, että esim. kevään 2020 Hexacon ja kesän Ropecon -tapahtumia ei järjestetty, eikä näistä tapahtumista päästy kirjoittamaan blogiin. Toisaalta sotapelaaminen on näppituntumalta selvinnyt koronasta hieman paremmin, kuin yleisemmin lautapelaaminen, sillä kahden pelaajan pelejä on helpompi järjestää rajoitukset huomioiden, kun useamman pelin pelisessioita. Sotapelejä on myös pelattu jo aikaisemmin paljon sähköpostin ja netin välityksellä, ja tämä kehitys on vain lisääntynyt. VASSAL:n lisäksi Tabletop Simulator on noussut varteenotettavaksi alustaksi sotapelien pelaamiseen. Pelejä julkaistiin vuoden aikana entiseen malliin, tosin jakelussa on ollut joitain viiveitä kun pelifirmojen varastotoimintoja on ajettu ajoittain alas rajoitusten niin vaatiessa. Mahdolliset vaikutukset pelien suunnitteluun selviävät tulevina vuosina.

Volko Ruhnken suunnittelemaa Nevsky, Teutons and Rus in Collision, 1240-1242 todettiin erinomaiseksi simulaatioksi keskiaikaisesta sotimisesta omassa Pelattuna-artikkelissa. Kuva: Marko Tainio.

Julkaisutilastoja

Koronan haasteista huolimatta olemme julkaisseet vuoden aikana blogissa 12 artikkelia tai artikkelisarjaa (yhteensä 13 artikkelia), eli noin yhden artikkelin joka kuukausi. Blogin tavoitteena on 1-2 uutta artikkelia per kuukausi ja blogi on tätä tavoitetta ajatellen hyvällä mallilla.

Julkaistuista 12 artikkelista ja artikkelisarjasta neljä on teemallisesti sotapelikulttuuria käsitteleviä artikkeleita ja loput käsittelevät yksittäisiä pelejä. Sotapelikulttuuriartikkeleiden sarjan aloitti keväällä VASSAL:n esittely, jolla vastasimme Lautapelioppaan meille heittämään haasteeseen kirjoittaa artikkeli virtuaalisesta lautapelaamisesta koronan lopetettua pelikerhojen ja -tapahtumien toiminnan. Tämän jälkeen kävimme altaan syvässä päädyssä miettimässä sotapelien määrittelyä. Helmikuussa Timo aloitti uuden kirjoitussarjan Konfliktipelaajan oheistarvikkeista ja sarjan ensimmäisessä osassa aiheena oli nopat ja niiden heittäminen.

Pelejä Suomen sodista sarja jatkui yhdellä artikkelilla, jossa käytiin läpi pelejä, joissa soditaan nykyisen Suomen alueella ennen kuin Suomi oli itsenäinen (linkki). Sarjan tekeillä oleva kuudes osa käsittelee Suomeen liittyviä skenaarioita ja lisäosia.

Pax Baltican aiheena on suuri Pohjansota (Pelejä Suomen sodista: Osa 5: Ennen itsenäisyyttä (?-1917)). Kuva: Markus Inkeri.

Eniten blogin toisena toimintavuonna kirjoitettiin kuitenkin peleistä. Pelattuna artikkeleita, joissa esitellään peli ja kuvataan yhden pelin kulku, julkaistiin kolme:

Arvosteluita julkaistiin viisi:

Vuosi sitten blogin ensimmäistä vuotta läpikäydessä huomioimme, että suurin osa silloisesta sisällöstä käsitteli toista maailmansotaa, ja samalla toivottiin aihepiirin laajentamista. Tämä toteutuikin, sillä vain talvisotaan sijoittuva Jäinen kuolema käsittelee toista maailmansotaa.

Jäinen kuolema pelin arvostelu myös edisti blogin pitkän aikavälin tavoitetta käsitellä kaikki Suomen sotiin liittyvät sotapelit. Yksi peli per vuosi tahdilla tähän meneekin jokunen vuosikymmen!

Blogia kirjoitettiin porukalla. Kesällä Huoltoreitti-tiimin liittynyt Joakim Suvanto aka. Joe julkaisi arvostelut Navajo Wars ja Comanchería yksinpeleistä, Antero pelasi & kirjoitti Triumph of Chaosia ja Less Than 60 Milesia ja Timo pelasi & kirjoitti Days of Iren artikkelin ja aloitti Konfliktipelaajan oheistarvikkeet sarjan. Marko kirjoitti artikkelit VASSAL:sta, Nevskystä, Paths of Glorysta, Jäisestä kuolemasta, sotapelien määrittelystä ja pelejä suomen sodista sarjan viidennen osan. Antti ja Ansi tukivat kommentoimalla esim. Anteron Triumph of Chaos ja Less Than 60 Miles artikkeleita.

Comanchería: The Rise and Fall of the Comanche Empire (2016) kuvaa comanchejen historiaa. Kuva: Joakim Suvanto.

Kävijätilastoja

Blogin lukijamääriä on seurattu lokakuusta 2019 lähtien Jetpack lisäosan avulla. Vuosi sitten tähän aikaan blogissa oli ollut n. 1400 näyttökertaa ja n. 10 kävijää per päivä (70 henkeä oli päiväkohtainen ennätys). Tällä hetkellä näyttökertoja on 5577 ja keskimäärin blogissa on käynyt vuonna 2020 12 henkeä ja vuoden 2021 aikana 13 henkeä. Päiväkohtainen kävijäennätys on 87 näyttökertaa (Sotapelien määrittely artikkelin julkaisupäivä). Suosituimmat artikkelit ovat:

Talvisota-artikkeli elää kävijämäärissä ihan omaa elämäänsä. Useina päivinä ja viikkoina se on suosituin artikkeli, vain antaakseen hetkittäin tietä juuri julkaistuille artikkeleille. Todelliset näyttömäärät on vielä tilastoituakin suuremmat, sillä talvisota-artikkeli julkaistiin ennen Jetpackin asentamista.

Viimeisen vuoden aikana julkaistuista artikkeleista moni (esim. Navajo Wars, Comanchería, Days of Ire, Nevsky) on noin sadan näyttökerran kohdalla. Uusimmista artikkeleista Less Than 60 Milesilla on jo 87 näyttökertaa. Jäinen kuolema artikkeli ei ole puolestaan löytänyt lukijoita.

Eniten blogiin viitataan eri hakukoneiden kautta. Facebook, Suomen lautapeliseura ja Lautapeliopas ovat kutakuinkin yhtä suosittuja, Twitterin jäädessä noin sataan viittaukseen. Tämä vastaa omaakin mielikuvaa siitä että uuden artikkelin julkaisun aikaan blogin Facebook-tilin kautta tulee lukijoita, mutta Twitterin kautta vain satunnaisesti. Twitter -tili onkin pääsääntöisesti sotapelimaailman seuraamiseen, eikä niinkään blogin tapahtumista tiedottamiseen.

Blogista on siirrytty eteenpäin eniten BoardGameGeekin (BGG), Lautapelioppaan ja Kansalliskirjaston Doria-tietokannan sivuille.

Less Than 60 Miles oli kävijätilastojen perusteella yksi vuoden suosituimmista uusista artikkeleista. Kuva: Antero Kuusi.

Muuta toimintaa

Vuosi sitten suunnittelimme järjestävämme pelipäivän Suomen sisällissota-aiheisista lautapeleistä sitten kun VPJ Arposen All Bridges Burning: Red Revolt and White Guard in Finland, 1917-1918 julkaistaan. Koronatilanne teki näille ja monille muille suunnitelmille kepposet. Alkusyksystä onnistuimme kuitenkin järjestämään yhdessä Suomen lautapeliseuran kanssa Konfliktipelipäivän Sellon kirjastossa. Näitä olisi kiva järjestää useampiakin, kunhan vain tilanne sallii.

Jäinen Kuolema pelivalmiina Talvisotapelipäivänä. Vuoden aikana oli tarkoitus järjestää muutama vastaava pelipäivä, mutta koronatilanne ei sitä mahdollistanut. Kuva: Marko Tainio.

Kolmas vuosi

Blogin kolmas vuosi jatkuu samalla 1-2 uutta artikkelia per kuukausi tavoitteella, kuten tähänkin asti. Pelejä Suomen sodista sarja jatkuu vielä yhdellä artikkelilla ja Konfliktipelaajan oheistarvikkeet sarja muutamalla uudella artikkelilla (sarjasta on ajateltu viisiosaista). Tapahtumista kirjoitetaan, jos siihen tulee tilaisuus. Peleistä Timolla on Hornet Leader artikkeli valmisteilla ja Markon olisi tarkoitus kirjoittaa Antin kanssa pelatuista Karelia ’44 ja Leningrad ’41 peleistä (molemmat Suomen sotiin liittyviä pelejä). All Bridges Burning pelistä olisi myös mukava julkaista jotain, yksin tai yhdessä muiden COIN-sarjan pelien kanssa.

Pelaamisiin, toivottaa Huoltoreitti-tiimi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.